Takapakkia

Taloprojekti edistyy kuin kevät: kun jalkakäytävät olivat jo sulia ja leskenlehdet miltei kukkivat, niin sitten tuleekin päivässä puoli metriä lunta.

Heimo havahtui huomaamaan, että jos talo tehdään siihen mihin se on piirretty, lattian alle pitäisi laittaa enimmillään yli kaksi metriä täyttöä. Sitä on vaikea tai jopa mahdotonta saada tiivistettyä niin hyvin, ettei se siitä vielä painuisi (ja lattia sen mukana).

Muutenkin tällaisen yksikerroksisen talon sijoittaminen tontille on vaikeaa rinteen takia. Kun sisäänkäynti on ylärinteen puolella ja sinne haluaisi edes vähän tasaista pihaa, pitää tehdä joko hirmuinen tukimuuri ylärinteeseen tai nostaa taloa niin että sokkelista tulee  järkyttävän korkea (ja tehdä tuulettuva alapohja).

Yhdessä mietimme talon siirtoa toiseen kohtaan niin, että sen saisi paremmin rinteen suuntaiseksi, mutta siinäkin tapauksessa pitäisi tehdä yli kahden metrin korkuinen tuulettuva alapohja, jos yläpihan tukimuurin haluaa pitää alle puolitoistametrisenä.

Yksikerroksisen ratkaisun suunniteltu paikka. Tuosta nyt esimerkiksi näkee, että alkuperäinen maan korkeus oikeassa yläkulmassa olevan nurkan kohdalla on 92,2 m ja lattia korkeudessa 94,7 m eli 2,5 m korkeammalla. Yläpiha jää metrisellä muurilla varsin pieneksi, varsinkin kun olemme suurentaneet piharakennusta tuosta. Pellon reuna näkyy kuvassa alaoikealla (suora viiva). Jos taloa siirtäisi korkeuskäyriä pitkin kuvassa alaoikealle, sen saisi paremmin käyrien suuntaiseksi niin, että näkymät pellolle kuitenkin säilyisivät. Ojan tienoilla olisi tasaisempaa, mutta se ei muuten paikkana houkuttele.

Jos talon alle pitäisi tehdä pari-kolme metriä korkea tila, niin eittämättä sitä rupeaa ajattelemaan, että josko siitä kuitenkin kannattaisi tehdä suosiolla kellarikerros ja siirtää osa huoneista sinne. Ihan kuin olisimme jo joskus sellaista suunnitelleet.

Olisihan se ollut kiva, jos tämä olisi todettu jo aiemmin, varsinkin kun varta vasten kysyimme taannoin että saako suunniteltuun kohtaan tehtyä yksikerroksisen talon. Silloin siinä ei pitänyt olla mitään ongelmia, ja me uskoimme ja painoimme täyttä vauhtia eteenpäin. No, hyvä että huomattiin edes nyt eikä siinä vaiheessa kun kaivinkone on jo tontilla.

Tarinan opetus on, että kaikki pitäisi itse miettiä ja tarkistaa. Ei kannata heti uskoa mitään. Jos emme aiemmin osanneet tai muuten tulleet tulkinneeksi pintavaaituskarttaa ja miettimään mitä ne korkeuskäyrät käytännössä tarkoittavat, niin tässä viimeistään oppii. Eihän se rinne sinne tontille yllättäen ole ilmestynyt, mutta olemme tähän asti luottaneet ammattilaisten sanaan, kun he ovat sanoneet rakentamisen onnistuvan.

Talotehtaalle jo soitimme, eivät olleet vielä ehtineet lupakuvia ruveta tekemään ja heidän puolestaan muutos kellarikerrokselliseksi olisi ok.

Tässä nyt taas mietimme mitä tehdä. Aiemmissa  kaksikerrosluonnoksissa suurin ongelma oli kustannusarvion nouseminen liian korkeisiin lukemiin. Muutenkaan emme ihan olleet tyytyväisiä pohjaratkaisuun. Ehkä kysymme joltain ammattilaiselta vielä uusia ehdotuksia ratkaisuksi.

Kategoria(t): Suunnittelu Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Takapakkia

  1. Sanna sanoo:

    kylläpä kuulostaa tutulta! Meillä kävi ihan just samoin, eli vastaavan kanssa tontilla keväällä todettiin että ei tule mitään kunnon perustuksia ilman kellaria. Siinä vaiheessa oli talon luonnokset arkkitehdiltä tulleet ulos, tehty tarjouskierros, ja valittu talotoimittaja, eli lupakuvia vailla… Eikä kukaan ollut huomannut miten jyrkkä rinne on! Sitten tapahtui ehkä se kaikkein pahin virhe, joka rakentamisessa voi tapahtua – eli vietiin asioita eteenpäin liian kovalla kiireellä. Lisättiin se kellari ja vähennettiin vähän (liian vähän) muuta. Toivon teille malttia, ja hitaita päätöksiä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s