Mielipiteitä ja kommentteja toivotaan

Taloprojekti etenee kiihtyvällä vauhdilla ja koko ajan tulee eteen uusia kysymyksiä ja ratkaistavia asioita. Tässä listaa muutamista kysymyksistä, joihin toivoisimme teiltä kommentteja:

Millaiset ikkunat laitetaan olohuoneeseen? Pitäisikö kaksi isoa ikkunaa jakaa kolmeen tai neljään osaan? Entä millainen ikkuna sopisi terassin puoleiselle seinälle? Alkuperäinen, pysty ikkuna toisi sisälle enemmän valoa ja näkymää, mutta toisaalta vaakaikkuna (ks. uusimmat luonnokset) parantaisi olohuoneen kalustettavuutta. Entä pitäisikö isoon makuuhuoneeseen lisätä ikkuna myös etelänpuoleiselle seinälle, kaappien viereen? Se toisi huoneeseen lisää valoa ja toisaalta ilmettä päädyn julkisivuun. Päätyseinähän on oikeastaan se seinä, joka on pihaan tultaessa ensimmäisenä vastassa.

Lännenpuoleisiin makuuhuoneisiin on nyt suunniteltu erilliset tuuletusikkunat, joihin saa kesän ajaksi hyönteisverkot. Jotenkin julkisivu näyttää meistä kovin levottamalta, joten olemme miettineet perinteisempää ikkunamallia, jossa tuuletusikkuna on isomman ikkunan yhteydessä. Arkkitehdin mielestä se kuitenkin näyttäisi huonolta. Onko tuuletusikkuna makuuhuoneessa ylipäätään tarpeellinen kun talossa on koneellinen ilmanvaihto?

Millainen ulkoverhous näyttäisi parhaalta? Miltä perinteinen punamullan värinen rimalaudoitus näyttäisi näin modernissa talossa? Jos taas päädytään arkkitehdin ehdottamaan leveään vaakapaneeliin, sopisiko siihen paremmin maali vai läpikuultava sävytetty puunsuoja-aine (esim. Tikkurilan kuullote, jokin harmaansävy)? Tässä arkkitehdin ehdotus värimaailmasta (lukuunottamatta ikkunankarmeja, jotka arkkitehdin ehdotuksessa ovat vaaleat). Me emme oikein innostuneet siniharmaasta sävystä.

Mikä olisi paras lämmitysmuoto – maalämpö, pilp (=poistoilmalämpöpumppu) vai jokin muu ratkaisu? 160 neliön talo on kai juuri niillä rajoilla, kannattaako maalämpöön investointi.

Keittiökauppakierros jatkuu emmekä ole vielä osanneet päättää kalusteiden ja tasojen materiaaleja. Puuta vai viilua oviin? Entä puu- vai laminaattitaso? Olisi kiva kuulla kokemuksia eri materiaalien kestävyydestä. Erityisesti puisen tason kestävyys ja pestävyys mietityttää. Kuinka usein sitä täytyy öljytä? Kestääkö taso normaalia elämää myös vesipisteen ja hellan lähellä?

Kumpi lieden päälle sopisi paremmin, liesikupu vai maustekaappi (jonka sisällä siis liesituuletin)? Kumpi näyttäisi paremmalta puuhellan vieressä ja mikä olisi toimivin ratkaisu?

Miten pienen makuuhuoneen (MH2) oven saisi kääntymään sisään päin ilman, että se peittää vaatekomerot? Toisaalta, tarvitaanko joka makuuhuoneessa kiintokaappeja vai pitäisikö se tila siirtää vaatehuoneeseen?

Lattiamateriaalit ovat niin ikään mietityttäneet, vaikkei niitä vielä tarvitsekaan päättää. Olohuoneeseen laitamme varmaankin parkettia ja eteiseen laattaa, mutta makuuhuoneet ja keittiö vaativat vielä miettimistä. Olisi kiva kuulla kokemuksia korkkilattiasta sekä erilaisista laminaateista. Ja onhan muovimattokin ihan varteenotettava vaihtoehto.

Eristemateriaaliakin olemme miettineet. Puukuitueristeet kiinnostaisivat oletetun luonnonmukaisuuden ja hyvän sisäilman kannalta, mutta talotehtaat eivät niihin luota, hirsitalovalmistaja Rantasalmea lukuunottamatta. Mineraalivilla ja höyrynsulkumuovi antavat kaiketi paremman lämmöneristyksen, mutta jos eristeeseen kuitenkin pääsee kosteutta, se ei ilmeisesti poistu sieltä helposti. Mineraalivilla on kuitenkin yleisimmin käytetty vaihtoehto.

Nyt nukkumaan ja huomenna Asta-messuille!

Kategoria(t): Suunnittelu Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Mielipiteitä ja kommentteja toivotaan

 1. Anne sanoo:

  On teillä pähkäiltävää kerrakseen! Tässä taas joitain havaintojamme. Kokemuksemme tuuletusikkunasta on ollut se, ettemme ole sitä kertaakaan kaivanneet. Tosin meillä on ilmastointi jäähdytyksellä, mikä on näinä kahtena hellekesänä ollut todella mukava. Makuuhuoneen parvekkeen ovea olemme pitäneet ennne nukkumaanmenoa auki ja se on riittänyt. Varsinaisen tuuletuksen on ilmastointi hoitanut.

  Meillä on samantyylisesti ikkunoita kuin teidän suunnitelmissa. Nyt asuessa on huomannut, että ikkunoiden suuri määrä ja se että monet ovat alas asti tekee kalustamisesta pykälää hankalampaa. Toisaalta meillä on aurinkoisina päivinä todella valoisaa ja auringonvalo tulee hauskasti eri kulmista eri vuorokaudenaikoina. Lopputulemana ollaan mielestäni plussan puolella.

  Mekin totesimme, että näillä neliöillä (146, mutta korkean tilan kanssa 165) maalämpö on niin ja näin. Päädyimme Nilanin poistoilmalämpöpumppuun + vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja varaavaan takkaan. Sähkönkulutus vuotta kohti on ollut 14500 KW, mikä on kai aika vähän. Takassa ollaan poltettu n. 2 mottia halkoja.

  Millainen oli Astan anti?

  • marsu1 sanoo:

   Kiitos hyvistä kommenteista! Kiva kuulla, että ilmastointi on pitänyt sisälämpötilan helteilläkin siedettävänä. Kyllä meidän kuitenkin täytyy vielä harkita niitä tuuletusikkunoita. Me kun tulemme asumaan metsän keskellä maaseudulla, missä mitä todennäköisimmin lentelee jos jonkinmoisia ötököitä. Siispä oven tai ikkunan auki pitäminen ilman hyönteisverkkoa ei ehkä tule kysymykseen.

   Asta-messuilla lämpöpumppukauppiaat suosittelivat maalämpöä, mutta pilp on edelleen harkinnassa myös. Mitenköhän paljon energiankulutukseen vaikuttaa talon kerrosten määrä? Millainen takka teillä muuten on? Kuinka usein olette sitä lämmittäneet (kyselee hän, joka ei osaa ollenkaan arvioida, miten monta pesällistä yhdellä motilla palaa)?

   Asta-kuulumiset seuraavassa postauksessa…

 2. Susanna sanoo:

  Heippa Marsu ja Jarsu!

  Teidän blogi on mahtava. Näitä lukiessa vasta huomaan, miten paljon kaikkea pitää ottaa huomioon taloa rakentaessa!

  Suunnitelmat kuulostavat ja näyttävät tosi hyviltä, eipä juuri ole tällaisella talottomalla kommentoitavaa. Mutta kun kysyitte, niin muutama mielipide tässä:

  En jakaisi olkkarin ikkunoita pienemmiksi, isot jotenkin sopivat tähän paremmin. Vaakaikkuna terassin puolella näyttää pikkuiselta, eli minusta alkuperäinen pysty on julkisivullisesti parempi, kalusteiden sijoittelun kannalta en sitten tiedä.

  Punamulta ja siniharmaa ovat minusta molemmat kauniita, vähän mietityttää, sopiiko ensimmäinen paremmin mummonmökkiin kuin näin moderniin taloon?

  Minustakin puutaso on keittiössä kaunis, mutta näin lapsiperhenäkökulmasta valitsisin laminaatin tasomateriaaliksi. Kotitöitä on riittämiin muutenkin, ilman että pitäisi miettiä, että jokohan olisi aika öljytä tasot.:)

  Laminaattilattioista en osaa sanoa muuta kuin että kestävät hyvin tuolintyöntöleikit ym., joiden jälkeen parketti näyttäisi jo aika karulta.

  Jossain kohdin pohditte saunan kokoa. Minusta se ei ole liian suuri. Varsinkin, jos lapsi tykkää pötköttää ylälauteilla pitkin pituuttaan, kuten meillä, ei aikuisille varmasti jää liikaa tilaa..

  Sen sijaan mietin, onko vaatehuone liian pieni..? Säilytystilaa EI ole koskaan liikaa. Samasta syystä tuli mieleen, että helpottaisiko käytettävyyttä, jos lämpimään varastoon olisi käynti kodinhoitohuoneesta?

  Kauniita talounia! 🙂

  • marsu1 sanoo:

   Kiitos hyvistä kommenteista ja kiva, että saatiin toinenkin kommentaattori kehiin!:)

   Hyvä kuulla, että laminaattilattiat kestävät hyvin. En muistanut viimeksi katsoa teillä niitä sillä silmällä. Muistelen vaan, että meidän edellisessä kodissa (tai oikeastaan sitä edellisessä) laminaattilattiaa oli vaikea pitää puhtaana. Siihen jäi jostain rasvaisia jälkiä, jotka eivät lähteneet millään pois. Toki laminaattejakin on monenlaisia. Tuo on kyllä hyvä pointti, että laminaatti kestää lasten leikkejä paremmin kuin parketti. Asta-messuilla tosin parkettimyyjä vakuutti, että tammiparketti kestää lasten leikit ja koiran kynnet.

   Tuota säilytystila-asiaa itsekin mietin, viimeksi juuri tänään. Sitä olisi kiva saada lisää, mutta toisaalta talon neliömäärää ei viitsisi kovin paljoa kasvattaa. Varaston ovi laitettiin ulkoseinälle, jotta se ei vastaavasti veisi säilytys- ja laskutilaa kodinhoitohuoneesta. Ehkä sinne voi säilöä sitten kaikkea sellaista, mitä tarvitaan tosi harvoin. Varaston ja teknisen tilan paikkoja vaihtamalla varaston ovi tulisi lähemmäksi kodinhoitohuoneen ovea, jolloin sinne kulkeminen helpottuisi.

   Terveiset saunassa pötköttäjälle ja muillekin!

 3. Anne sanoo:

  Metsäisellä tontilla verkollinen tuuletusikkuna on varmasti kannatettava idea;). Vanhempani asuvat ”metsässä” ja ei siellä kyllä kesäiltoina ikkunaa pidetä auki.

  Susannan tapaan liputan kyllä laminaattitason helppouden puolesta. Itse ajattelimme, että sitten 10-15 vuoden päästä voisi laittaa tammitasot. Silloin nämä termiitit ovat jo sen verran isoja, että pahimmat lommot on tehtynä. Lattiamateriaalina meillä on alakerrassa Kährsin tammilankku harjattuna. http://www.kahrs.com/fi-FI/Products/Ranges/Kahrs-Original#!/ClassicNouveauCollection . Ovh on aika korkea, mutta satuimme osumaan johonkin konkurrsipesään ja saimme roimalla alella. (Kerrankin natsasi!) Pinta on mattalakka ja tuo harjaus tekee sen, ettei pienet naarmut ja kolhut erotu toisin kuin perinteisessä kiiltävässä ja tasaisessa lakkapinnassa. Suunnittelin ensin öljyttyä, mutta jostain keskusteluista sain sen kuvan, että on myöskin aika työläs (vrt. keittiötaso), joten se jäi siihen. Hatara muistikuva on, että joku parkettikauppiaskin niin kertoi.

  Meidän takka on Tiilerin Funkkis Lauri laattapinnalla. Törmäsimme siihen Valkeakosken Asuntomessuilla ja tykästyimme. On hinnaltaan aika edullinen verrattuna moneen muuhun ns. valmistakkaan. Hyvin se on lämmittänyt. Kylmimpinä päivinä on poltettu kaksi pesällistä.

 4. Anne sanoo:

  Toinen kerhossa, toinen unilla, joten minä surffaan netissä ja tuli vastaan tällainen: http://www.luomura.com/talotarinoita/arkkitehdin-ekotalo/. Eikös tuon ulkoasu ole vähän samantyylinen kuin teillä? Ajattelin vaan pistää, kun mietitte noita ulkoverhoussävyjä ja muuta. Tuo puuhella ja tulisija tuossa kuvassa on tosi kivan näköiset!

  • marsu1 sanoo:

   Olipa hyvä linkki! Muistan joskus lukeneenikin tuosta ekotalosta, mutta olin unohtanut koko jutun. Tykkään tuosta ulkoverhouksen sävystä, mutten ehkä kuitenkaan haluaisi omaan taloon tervan tuoksua. Ikkunanpuitteet ja nurkat ovat kivat. Tulisija näyttää tosiaan hienolta ja sopisi malliltaan hyvin meillekin, hieman muunneltuna. Täytynee selvittää, mitä tuon tyylisen tulisijan teettäminen tulisi maksamaan.

   Ympäristöystävällinen talo on myös ideana mielestäni hieno, mutten ehkä itse olisi kuitenkaan valmis pyöräilemään töihin säällä kuin säällä. Ja autolla pitää päästä tarvittaessa oven eteen. Ja pitäähän kotona saada katsoa telkkaria ja käyttää kännykkää. Eipä meistä taida tulla ekologisia asujia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s